Något om boken

Anna Karin Hammar

Jag är tacksam för att få skriva fram hur kristen tradition kan

svara mot de stora behov som världen har. Det känns som om

vi har en rikedom som är väldigt dold för många unga i dag.

Ibland också för oss själva som arbetar i kyrkan.

                        Bokens baksida

Vad kan kristen tro bidra med för att rädda klimatet och stärka omsorgen om jorden? Anna Karin Hammar, präst och teolog, tar oss med på en vandring från trädgårdens sniglar och in på stigar som trampats upp av kyrkans traditioner.

Det blir en spännande vandring med nyare feministiska perspektiv, naturens rättigheter och ett osvikligt hopp att Gud vill rädda världen.

Några uppslag från boken

         (Klicka så blir bilden läsbar)

Hans Paulson förläggare, formgivare

Lotten Wesslén

förlagsredaktör, innehållsansvarig

Att få ge ut en ny bok är en stor sak för ett litet förlag

Bakgrunden till bokens tillblivelse är ett och ett halvt år gammal. I augusti 2019 hade Proprius ett "boksläpp" av Sven Hillerts bok, Tror på något i Gamla stans bokhandel i Stockholm. Där träffades Anna Karin och jag för första gången. Vi pratade förstås om böcker och Anna Karin beskrev sitt skrivande, sina eventuella kommande manus

och sitt engagenang för Naturens rättigheter.


När så Kyrkomötet fattade sitt beslut om fortsättning för motionen om Naturens rättigheter hördes vi igen.

Kan du skriva något om dina tankar inför motionen och något vi kan dela om fortsättningen, undrade jag?

– Ja, några rader kan jag väl få ihop, sa Anna Karin i mars 2020. Det blev ganska många rader...


Anna Karin är en van skribent och manuset till boken var av hög kvalitet. Både jag och redaktören Lotten Wesslén har arbetat många år på Verbum och lärt oss både grunder och tillämpning. Jag jobbar med formen och Lotten med innehållet. Och, tack Anna Karin för att du alltid vet vad du vill! Att finna Gud i en snigel är den första bok med flikar på första och sista uppslaget som vi givit ut – tack vare Anna Karin. Och förstasidans flik står Ärkebiskopens ord:

Anna Karins svar på förlagets förslag på bilder

Jag tycker inte om bildförslagen, men min dotter Ylva Beckman är en duktig tecknare, jag kan be henne rita några sniglar. Det blev väldigt fina sniglar som inleder varje kapitel.

  Anna Karin Hammar

   präst och författare

"I denna skrift fördjupar Anna Karin Hammar sin mystika lyhördhet ytterlig-are. Den får sitt självklara uttryck i lidelsen för skapelsen, jorden, naturen och social rättvisa. Ekologisk, ekonomisk, social hållbarhet får inte skiljas åt."


Jag brukar kalla Lotten för läsarens ombudsman. Tillsammans med Anna Karin har hon diskuterat ordval, läsbarhet och uttrycksform för att bokens budskap verkligen skå nå fram.

Jag som formgivare ville ha varje nytt kapitel  på en högersida och då blev det i många fall en tom vänstersida som vi kanske skulle lägga in någon liten bild på.

Jag skickade över några bildförslag till Anna Karin och hon svarade.....