Skönheten i blommor talar direkt till våra hjärtan.
I såväl folktro som kyrklig tradition har örter och blommor en given plats – ofta till jungfru Marias ära.
Förr hade kvinnorna med sig en liten bukett till gudstjänsten med sju växter: isop, lavendel, Vår frus mynta, hjärtans fröjd, timjan, åbrodd och salvia som tillsammans återspeglade Marias smärtor och fröjder. Andra växter fick namn som jungfrulin, jungfru Marie kåpa, jungfru Marie nyckelknippa och Marie sänghalm. Rosenkransen påminner oss om vårt eget liv genom Maria och hennes son Jesus i glädjens, ljusets, smärtans och härlighetens mysterier.
Idag har vi kanske glömt den gudomliga gåva som finns inbyggd i den blomstrande skapelsen.
Med nära 50 blommor som ledsagare följer vi Mariatraditionen från bebådelsen till kröningen i himlen.
Boken är i A5-format med 128 sidor, de flesta med vackra färgbilder av Marias blomster.
Boken är skriven av Prästen Bertil Murray och sidorna innehåller förutom bilden också historia och tradition om blomman samt en vers med anknytning till händelser i Bibeln och i Marias vandring genom Glädjens, Ljusets, Smärtans och Härlighetens mysterier.
Rosenkransen har funnits i Sverige sedan slutet av 1400-talet och har idag blivit förebild för andra tolkningar som Frälsarkransen och Pilgrimskransen.
"Lära kännapris" för boken fram till Maria Bebådelsedagen 140 kr (Ord. 180 kr)
Marias tre söndagar i Svenska kyrkans evangeliebok är: Jungfru Marie kyrkogångsdag eller Kyndelsmässodagen, Jungfru Marie bebådelsedag samt fjärde Advent som ju har rubriken: ”Herrens moder”.
I häftet "Idéer för gudstjänst, mässa, vandring och sång" har författaren delat med sig av sina egna erfarenheter av Maria och Mariablomster under Kyrkoåret.
Tips om hur du kan arbeta med blommor och örter i en Pallkrage