Några böcker där författaren tänker annat än traditionell tolkning av kristen tro
Vårt enda liv
Av filosofen Martin Hägglund är en djupt inspirerande bok om hur vi kan förändra våra liv, och förklarar hur vår strävan efter frihet och demokrati borde leda oss vidare bortom både religion och kapitalism. Hägglund menar att vi i stället för en religiös tro på evigheten bör fördjupa en sekulär tro som är hängiven vårt ändliga liv tillsammans.
Han visar hur andliga frågor om frihet inte kan skiljas från ekonomiska och materiella villkor: allting handlar om hur vi behandlar varandra i det här livet och vad vi gör med vår tid.
Med utgångspunkt i stora filosofer från Aristoteles till Hegel och Marx, skönlitterära författare från Dante till Proust och Knausgård, ekonomer från Mill till Keynes och Hayek, och religiösa tänkare från Augustinus till Kierkegaard och Martin Luther King Jr, visar Hägglund vägen mot ett friare liv.
Pris 275 kr
Själens historia
De flesta tror att de har en själ , men få kan förklara vad en själ är.
Boken en resa i vårt gåtfulla inre är ett blivande standardverk. En svindlande resa som börjar med Homeros och sedan via filosofer och de stora diktarna visar hur själen skildrats genom olika tider och kulturer.
Vad har dessa tänkare haft för tankar om själens vara eller icke vara? Och vad är själen egentligen? En symbol eller vårt egentliga själv, vår personlighet?
Själens historia är en berättelse, en egen utvecklingsroman om vårt gåtfulla inre. Boken slutar med författarens egna reflektioner kring själen som en moralisk utmaning. Trots all sekulärism i vår tid är omsorgen om själen lika aktuell som när Sokrates appellerade för den till sina medborgare i Antikens Aten och människor kommer inte att sluta fråga sig vad det är som rör sig i deras inre. Själens historia kommer därför när det gäller själen att bli ett standardverk inom filosofi och teologi.
Pris 249 kr
En lockton i ödemarken
“Vad är detta märkliga som jag känner igen som religion? Varför tycks det spela en så stor roll i mänsklig kultur? Och varför skrämmer och lockar det mig på samma gång?
Och oavsett vad vi tycker om den, visar religionen inga tecken på att försvinna. Varför är det så? Vad är det för längtan den svarar mot
IEn lockton i ödemarken fortsätter David Thurfjell att utforska och upplösa gränsen mellan religiösa och sekulära uttryck. Det blir en personlig berättelse som rör sig mellan olika världsdelar, tidsepoker och perspektiv, med nedslag i författarens egna erfarenheter såväl som i myter, riter och maktstrategier i världens olika religiösa traditioner.
Pris 290 kr